Faddervaktordningen

Faddervaktordningen

Trenger du litt mat eller vann, har du mistet vennene dine eller trenger du bare hjelp til å finne en taxi eller buss? Det kan skje oss alle, og om du skulle trenge hjelp under fadderuka er det bare å lete etter folk i refleksvest utenfor alle de største utestedene i byen. Fadderuka i Norges beste studieby har siden 2014 hatt frivillige som har patruljert gatene i Trondheim med utdeling av vann og brødmat til ivrige studenter.

Høsten 2014 ble Faddervaktordningen (FVO) startet i Trondheim etter modell fra Bergen, av oppdriver og daværende leder Nicholas Lund. Faddervaktordningen er et frivillig initiativ drevet av studenter, for studenter, med et mål om å gjøre fadderperioden tryggere for alle de nye studentene i byen. Faddervaktene stiller opp med vann og litt mat, samt en hyggelig samtale og hjelp til de nye studentene som skal bli kjent i Norges beste studentby.

Ordningen er for alle de nye studentene ved NTNU, DMMH, BI, HK og Folkeuniversitetet. De frivillige som stiller opp er alt fra medstudenter til rektorer, og det de frivillige har til felles er at de bryr seg. Faddervaktene har ingen profittmål, og drives utelukkende med økonomisk støtte fra eksterne aktører som ønsker å bidra. Politiet meldte i fjor om tidenes roligste fadderperiode, og mener at Faddervaktordningen var en sterk bidragsyter til dette.

Fadderuka Quak! Har siden 2014 hatt et tett samarbeide med Faddervaktordningen (FVO) i Trondheim. I fjor ble ordningen, som gir studenter i fadderuka ekstra trygghet, forent under vingespennet til Andefar sammen med Quak!. Fra 2017 er Faddervaktordningen drevet av Quak!

Stine Rognmo er årets leder for Faddervaktordningen og skal koordinere alt som skal gjøres klart for fadderuka 2018. Som vanlig blir de engasjerte faddervaktene å finne hver kveld ved Studentersamfundet og i Nordre Gate.

Fadderukene får ofte kritikk for tidvis høyt alkoholbruk i sosiale sammenhenger, og det pekes ofte på farene både ved høyt alkoholkonsum, og de farene man utsetter seg selv og andre for i beruset tilstand. Vi mener at man fremfor å rette en moralsk pekefinger, bør legge opp til moderasjon, og samtidig etablere sikre rammer rundt arrangementene.

Her er fem tips som kan være behjelpelig under fadderuka:
1. Bli kjent med byen og knytt nye vennskap. Fadderuka er en fantastisk måte å legge grunnlaget for gode vennskap gjennom studietiden.
2. Ha fulladet mobil når du går ut på fadderarrangement, spesielt på nattestid. Mobilen er ditt kart, telefon og personlige nødapparat om noe skjer eller du roter deg bort.
3. Dersom du velger å drikke alkohol, ikke drikk mer enn du tåler og drikk litt vann mellom hver enhet. Faddervaktordningen samarbeider med Lykkepromille, som har masse nyttig informasjon på temaet.
4. Bli kjent med studiet ditt samtidig som du blir kjent med byen, etter fadderuka starter det for fullt med forelesning og oppgaver!
5. Ta vare på de minnene dere skaper sammen, studietiden blir mye bedre med gode venner

Jeg skal være faddervakt – skal du?